Doe maar gewoon….
Tukkers
zijn van oorsprong niet de meest uitbundige mensen. Doe maar gewoon, dan doe je
al gek genoeg….Dat was een van de eerste spreuken, die ik op 8-jarige leeftijd
als meisje uit de Achterhoek, hier in Twente te horen kreeg. Maar wat is
gewoon? Wat toen gewoon was, is het nu misschien niet meer? Ik hoef alleen maar
te wijzen op iets als roken. In de jaren ’70 hip en stoer, maar daar zijn we nu
wel van genezen.
Zo gaat het
inmiddels ook met ons eten en drinken. Lang geleden aten we wat de natuur ons
bracht, maar door vele maatschappelijke veranderingen, zijn we meer gaan
knutselen met ons eten. Best om legitieme redenen trouwens. Bijvoorbeeld om
eten langer houdbaar te maken, waardoor je niet dagelijks op “jacht” hoeft naar
eten. Maar de consument vindt dat we doorgeslagen zijn en komt massaal in
opstand. Er is geen houden meer aan, welk goed argument de bakker, slager of
supermarkt ook heeft. We willen terug naar de basis en vertrouwen niet meer op
de blauwe ogen van de verkoper. Nu kan en hoeft het roer niet meteen drastisch
om maar er is al veel winst te behalen als we af en toe iets bewuster gaan
inkopen. Zo koop ik graag vlees bij de boerderijwinkel omdat ik letterlijk in
de stal kan zien hoe de boer met zijn koeien omgaat. Veel duurder dan de
supermarkt is dit niet en als ik het me niet kan veroorloven, kan ik ook een
keertje minder vlees halen. Ook ga ik graag naar de boerenmarkt voor brood,
kaas en groenten uit de streek. Als iedereen, bij wijze van spreken, maar één
keer per maand dit soort aankopen doet, gaat er toch echt iets veranderen. Dus
de daad bij het woord voegen, zou ik zeggen, anders blijven die groter
retailers de consument verwijten dat hij alleen naar de prijs kijkt. Om zelf
een steentje bij te dragen, ben ik gestart met de webshop www.biogenieten.nl. Opvallend is dat
producenten in deze sector doorgaans zeer bevlogen zijn, maar vooral ook heel
gewoon! Net als hun producten. Niks meer of minder dan de natuur. Pure smaken,
waar je vanzelf meer van wilt proeven! Mij werd gevraagd of ik nu op de
biologische toer ben gegaan? Dat klinkt alsof ik nu alleen nog maar biologisch
eet en dat dit vanzelf wel weer overgaat…..
Gelukkig
ben ik, net als veel (import)Tukkers, nuchter genoeg om positief kritisch te
blijven.
Probeer en
ervaar het gewoon zelf bij de boer, op de markt of in de webshop, dat is
voorlopig al “gek” genoeg!
Astrid
Kühlkamp
FoodMarketing4u
en www.biogenieten.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten